Behaal SEO voordeel met Google Search Console

Gepubliceerd: 30 januari 2023
Bijgewerkt: 08 december 2023
Leestijd: 10 minuten

Inhoudsopgave

Misschien heb je er al eens eerder van gehoord of het ergens voorbij zien komen; Google Search Console. Zoals de naam al doet vermoeden is dit een van de zoveel tools van Google. Het is bijna een onmisbare webservice geworden bij zoekmachineoptimalisatie. Maar wat doet het programma precies en waarom kun je er allerlei voordelen behalen op het gebied van SEO? Wil je hierop de antwoorden weten? Lees dan vooral verder.


Wat is Google Search Console?

Google Search Console, voorheen bekend als Google Webmaster Tools, is een gratis tool van Google die websites helpt bij het monitoren en verbeteren van zoekopdrachtprestaties. Google Webmaster Tools is in 2005 gelanceerd en vanaf dat moment direct een belangrijk hulpmiddel voor website-eigenaren.


De tool wordt veel gebruikt bij zoekmachineoptimalisatie (SEO). Google Search Console heeft een erg duidelijk dashboard, waarin veel informatie te vinden is over het presteren van een bepaalde website. Uiteindelijk maakt deze tool het een stuk makkelijker om een website te optimaliseren. In 2018 onderging het een grondige renovatie. De tool kreeg op dat moment nieuwe functionaliteiten en een nieuw, modern ontwerp. Dit zorgde voor een gebruiksvriendelijkere interface en verbeterde analysemogelijkheden.


Welke voordelen vallen er allemaal te behalen op het gebied van SEO?

Met deze gratis tool is het mogelijk zoekmachineresultaten te verbeteren. Google Search Console geeft namelijk de gebruiker inzicht in hoe de website wordt geïndexeerd en wordt getoond in de zoekresultaten. Dit laat de gebruiker weten of de huidige SEO-inspanningen zijn vruchten afwerpen. Daarnaast kun je met Google Search Console ook inzien welke zoekwoorden websitebezoekers gebruiken om de website te vinden. Deze informatie kan interessant zijn om te verwerken in de SEO-strategie. Door namelijk meer te richten op deze keywords, zullen de zoekresultaten verbeteren. Naast deze inzichten, geeft de tool ook het aantal vertoningen van de website in de zoekresultaten weer, het aantal kliks en de gemiddelde ranglijst. Dit is erg waardevolle informatie en kan helpen om een SEO-strategie te verbeteren door inzicht te krijgen in wat werkt en wat niet. Al deze gegevens kunnen in de gratis webservice ook worden uitgedraaid in overzichtelijke rapporten.


Google Search Console kan daarnaast ook technische problemen diagnosticeren en oplossen. Zo waarschuwt dit programma wanneer er technische problemen zijn met een website. Voorbeelden hiervan zijn 404-fouten, synchronisatieproblemen en mobiele compatibiliteitsproblemen. Hierdoor is het mogelijk problemen op te lossen nog voordat ze eventueel zoekresultaten beïnvloeden. Doordat de tool helpt bij het technisch functioneren van een website, helpt dit ook gelijk bij het verbeteren van de gebruikerservaring van bezoekers. Dit kan ervoor zorgen dat bezoekers langer op de website blijven, wat weer gunstig is voor zoekopdrachtprestaties. Verder kan de tool de snelheid van een website verbeteren. Ook dit heeft positieve gevolgen voor de gebruikerservaring en de zoekoprachtprestaties.


Daarnaast blijkt steeds meer dat mobiel verkeer een grote rol speelt in de zoekmachineresultaten. Google Search Console kan inzicht bieden in de mobiele compatibiliteit van een website en hoe deze wordt getoond in zoekmachineresultaten op mobiele apparaten. Dit maakt het dus makkelijker mobiele weergaves te optimaliseren.


Als laatste kan Google Search Console inzicht geven in backlinks naar de website. Hierbij geeft het ook informatie over de kwaliteit en de betrouwbaarheid van de backlink. Dit kan helpen bij het verbeteren van een linkprofiel en uiteindelijk zoekopdrachtprestaties verhogen.


Welke voordelen heeft de tool nog meer?

Mochten al deze voordelen nog niet reden genoeg zijn om de gratis tool te gebruiken, heeft Google Search Console ook het voordeel het eigendom van een website aan te kunnen tonen. Dit kan door een website te verifiëren bij de tool. Verder geeft de webservice ook inzicht in rich snippets en AMP. Google Search Console biedt informatie over hoe rich snippets en AMP-pagina’s momenteel worden weergegeven in zoekresultaten. Ook hiermee kan de gebruikerservaring verbeterd worden.


Verder waarschuwt Google Search Console ook bij beveiligingsproblemen zoals malware of hackpogingen. Hierdoor kun je gerichter werken aan het verbeteren van de beveiliging van een website. Ook kunnen meerdere websites gekoppeld worden aan één Google Search Console account. Dit maakt het mogelijk efficiënt te werken en de prestaties van meerdere websites te monitoren. Daarnaast is de tool hartstikke gratis. Google heeft deze service online gezet en is kosteloos voor iedereen te gebruiken. Hierdoor kun je de voordelen van Google Search Console benutten zonder dat dit extra kosten met zich meebrengt.


Gerelateerde artikelen

7 december
10 minuten
3 mei
8 minuten
3 april
3 minuten
21 maart
5 minuten

Zijn wij een match?

Benieuwd of wij een match zijn? Doe de test! Wij werken uitsluitend voor bedrijven met een duidelijke conversiedoel en ambitie om online te groeien. Om te achterhalen of wij een match zijn hebben we een test ontwikkeld. De test bestaat uit een aantal vragen en duurt niet langer dan een paar minuten om in te vullen. 


Heeft jullie website een duidelijk conversiedoel?
Maandelijks investeren in SEO en CRO helpt mijn bedrijf vooruit.
Wij zijn op zoek naar een bureau voor een duurzame samenwerking.
Wij zijn op zoek naar echte specialisten en niet naar een full service bureau.
Wij hechten waarde aan een pragmatische aanpak en transparantie (hands-on mentaliteit).

Ontvang het laatste nieuws van Go Online!

Wij versturen maximaal 1 keer per kwartaal een e-mail.