Wat is een Google Penalty en hoe voorkom je ze?

Gepubliceerd: 24 maart 2025
Leestijd: 5 minuten

Inhoudsopgave

Als je je braaf aan de SEO-richtlijnen van Google houdt, word je logischerwijs beloond. Wie goed doet goed ontmoet. Maar wist je dat Google je ook kan ‘beboeten’? Zo niet, dan is dat iets wat je wil voorkomen. In deze blog vertellen we je alles over Google penalty’s; wat zijn ze, hoe krijg je ze en hoe voorkom je ze?


Wat is een Google Penalty?


Een Google Penalty is een ‘straf’ die Google je oplegt als zij merken dat je je niet aan de richtlijnen houdt. Die straffen komen voor in verschillende gradaties, van een lichte daling in je websiteverkeer tot aan een complete verwijdering van je website in Google. Google kan je op twee manieren straffen: handmatig door een medewerker van Google of automatisch door het algoritme.


Hoe weet ik of ik een Google Penalty heb gekregen?


Er zijn twee manieren om erachter te komen of je een penalty hebt gekregen; of je hebt een melding binnen van Google, of de onverwachte dalende trend in websiteverkeer heeft je argwaan gewekt.


Handmatige penalty


Deze is makkelijk te achterhalen. De boete komt namelijk binnen in je Google Search Console. Je wordt geïnformeerd waarom je de boete hebt gehad, maar ook hoe je deze kunt oplossen. Nog een reden om je Google Search Console regelmatig in de gaten te houden.


Automatische penalty


Over deze overtreding word je niet geïnformeerd. Dit is waar je argwaan je kan redden. Een onverwachte daling in het websiteverkeer kan door meerdere factoren opspelen, maar wat we vaak zien is dat een automatische penalty vaak gepaard gaat met een Google Core Update. Dus mochten deze twee gebeurtenissen in een kort tijdsbestek plaatsvinden, dan mag je eigenlijk wel concluderen dat je een Google Penalty hebt gekregen. Wat volgt is je jezelf afvragen hoe je deze hebt gekregen.


Hoe kan ik een penalty krijgen?


Op verschillende manieren. In ieder geval als je tegen de regels indruist. Hier noemen we er een paar.


Keyword stuffing


Keyword stuffing is een manier van handelen waar je het keyword zo veel als mogelijk herhaalt met de intentie om de zoekmachine te manipuleren (om hoog te ranken). Waar dit vroeger een goed werkende strategie was waar je ongestraft mee weg kwam, is dat nu niet meer. Google heeft in de loop der tijd gemerkt dat dat veel gebeurde, waardoor teksten van de website niet meer gericht waren op de lezer (bezoeker), maar enkel het optimaliseren om zo hoog mogelijk te ranken. Nu werkt dat niet meer; Google wil dat je je richt op de lezer en je focust op het aanbieden van Helpful Content. Daarbij wil je je zoekwoorden op een zo natuurlijk mogelijke manier in je tekst verwerken.


Hoe het niet moet


Meer tekst schrijven zodat je het zoekwoord vaker kan plaatsen. Het zoekwoord plaats je al alleen als een exacte match in je tekst; je gebruikt geen synoniemen of gerelateerde woorden. Ook zorg je ervoor dat het zoekwoord in elke subkop geplaatst is. Met leesbaarheid houd je geen rekening, het gaat puur om de frequentie van je zoekwoord en de herkenbaarheid daarvan voor de crawlers.


Hoe het wel moet


Meer teksten schrijven omdat je iets nuttigs te vertellen hebt aan je doelgroep. Los van een aantal belangrijke plekken, zorg je ervoor dat je het zoekwoord, synoniemen en gerelateerde zoekwoorden op natuurlijke wijze in je tekst verwerkt. Schrijf zo menselijk en leesbaar mogelijk.


Duplicate content


Duplicate content refereert in principe aan tekst op je pagina die sterk overeenkomt met die van een externe website of andere interne pagina. En dit wil je voorkomen. Google houdt namelijk van authenticiteit. Ga je klakkeloos de content van een concurrent of andere website kopiëren, dan is er een grote kans dat je een Google duplicate content penalty krijgt. Het is de bedoeling dat je zelf relevante en kwalitatieve content schrijft die, zoals eerder gezegd, gericht is op het voorzien van de informatiebehoefte van je websitebezoeker.


Case:


Een klant van ons had op hun website een blogomgeving die vanuit een feed automatisch werd gevuld. Ook veel andere websites in dezelfde sector gebruikten deze feed, wat ervoor zorgde dat er veel duplicate content ontstond. Na een plotselinge en flinke daling in de prestaties konden we concluderen dat ze een penalty hadden gekregen. Door de goed presterende pagina’s te herschrijven en de rest uit te sluiten van indexatie hebben we dit recht kunnen trekken.


Spammy backlinks


Spammy backlinks zijn links van externe websites die vaak van grote kwantiteit en slechte kwaliteit zijn. Google wil dat je een natuurlijk linkprofiel opbouwt. Dit doe je door backlinks te verzamelen die relevant zijn voor je website. Hierbij houd je vooral rekening met de kwaliteit van de backlinks, niet de kwantiteit.


Als wij een nieuw traject starten met een klant, zorgen we ervoor dat we met een schone lei beginnen. We verwijderen alle spammy en toxic links, zodat we aan een schoon en natuurlijk linkprofiel kunnen werken. Hoewel het niet is bewezen dat dit direct invloed heeft, hebben wij in de praktijk wel gemerkt dat dit positief effect heeft; enkel het opschonen van het linkprofiel voor een klant heeft geresulteerd in een stijging van 5 punten in de autoriteitsscore.


Cloaking


Cloaking is een manier van handelen waar je de Google Crawlers misleid door deze andere content te tonen, dan die je aan je bezoekers toont. Je “verbergt” een deel van je content.


In het verleden werden SEO-geoptimaliseerde teksten onderaan een pagina geplaatst. Die teksten kregen dezelfde kleur als de achtergrond van de pagina, waardoor bezoekers de teksten niet zagen. De webcrawlers daarentegen wel, want de teksten bestonden gewoon. Door dit trucje werden de teksten wel meegeteld in de beoordeling van de crawlers, maar werd je pagina er niet lelijker op door oneindig veel tekst die volgegooid was met zoekwoorden. Dit werd dan alleen gedaan om de rankings te manipuleren. En zoals eerder al genoemd, zal deze manier van handelen allesbehalve beloond worden.


Hoe je een Google Penalty kan voorkomen


Heb je een penalty gekregen, dan wil je deze zo snel mogelijk oplossen. Dit kan je doen door aan de juiste knoppen te draaien. Welke deze zijn, hangt af van waarvoor je een penalty hebt gekregen.


Schrijf nuttige en kwalitatieve content


Neem het perspectief in van je lezer en vraag je daarbij af wat diegene precies zou willen weten na zijn zoektocht. Wat is zijn/haar informatiebehoefte. Als je daarbij stilstaat, dan kan je diegene helpen in zijn zoektocht door nuttige content te schrijven. Heb je geen inspiratie? Dan kun je een kijkje nemen bij autoritaire en betrouwbare bronnen. Voor handige tips & tricks kun je altijd terecht in onze kennisbank. Ook schrijven we regelmatig blogs over, onder andere, de meest recente ontwikkeling in de SEO-wereld.


Werk aan een natuurlijk linkprofiel


Een natuurlijk linkprofiel is in essentie een website waarbij het linkprofiel (het aantal inkomende linkjes) op natuurlijk manier is opgebouwd en voornamelijk bestaat uit koppelingen met autoritaire en relevante websites. Hierbij kun je denken aan andere websites die in lijn staan met de branche/product/dienst van desbetreffende website. Als je (onbewust) al een heleboel slechte links heb verzameld, dan kun je ervoor zorgen dat Google deze negeert door een disavow-lijst in te dienen. Verzamel dus kwalitatieve en relevante backlinks, schoon je linkprofiel op en werk aan je interne linkbuilding. Hier kun je meer lezen over linkbuilding.


Vermijd alles wat met Black Hat SEO te maken heeft


Black Hat SEO is in essentie een verzamelnaam voor alle manipulatieve tactieken die enkel het doel hebben om je rankings te laten stijgen. Hier vallen bijvoorbeeld cloaking en keyword stuffing onder. Dus nogmaals, richt je alleen op het leveren van kwaliteit en nuttige informatie voor je bezoekers.


Wat je uiteindelijk kunt concluderen…


Is dat bij Google alles draait om het leveren van kwaliteit, relevantie en authenticiteit. Hiervoor wil je continu op de hoogte blijven van de spelregels van Google, om zo ook weer van waarde te kunnen zijn voor je potentiële klanten. De eerste stap is het opstellen van een SEO-strategie. Heb je daar nog geen kaas van gegeten? Geen probleem. Bel ons. Als ervaren SEO-bureau kennen wij alle ins en outs van SEO.


Gerelateerde artikelen

28 maart
5 minuten
24 maart
5 minuten
17 maart
5 minuten

Zet de eerste stap in de juiste richting

Wil je weten hoe je sneller je resultaat bereikt? Vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact op.


"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ontvang het laatste nieuws van Go Online!

Wij versturen maximaal 1 keer per kwartaal een e-mail.