Van keyword naar nieuwe klanten: zo kiezen andere bedrijven hun SEO-strategie

Gepubliceerd: 05 juli 2024
Leestijd: 8 minuten

Inhoudsopgave

‘Met de juiste SEO-strategie trek je jarenlang nieuwe klanten naar je website of webshop, zonder kosten per klik’. Die belofte heb je vast eerder gehoord. Maar, hoe maak je dat waar? Op welke manier krijgen andere bedrijven het voor elkaar om inderdaad hoog in de zoekresultaten te staan met relevante zoektermen? Of zelfs helemaal bovenaan in Google? Wij leggen het je uit.


Het is belangrijk om een gedegen SEO-strategie op te stellen, die rekening houdt met de drie belangrijke onderdelen (techniek, content en autoriteit). Het strategisch plan vormt een goed begin, dus is al de helft van het werk. Maar waar moet je op letten bij de strategie en het plan van aanpak? Van welke tips en voorbeelden van andere bedrijven kun je leren? Dat leggen we je graag uit. Zo kom jij van keyword naar nieuwe klanten. 


Wat is SEO?

SEO staat voor Search Engine Optimization, dus voor ‘zoekmachineoptimalisatie’. Je optimaliseert jouw website of webshop, voor meer zichtbaarheid in de organische (niet-betaalde) zoekresultaten in zoekmachines zoals Google.

Een goede SEO-strategie maakt je website beter vindbaar op relevante zoektermen, als potentiële klanten daar naar zoeken. Zo trek je meer bezoekers naar jouw website, waardoor je meer omzet kunt maken.


Een strategie voor SEO gaat uit van drie onderdelen, namelijk techniek, content en autoriteit:



  1. Technisch is vooral de infrastructuur van de website belangrijk. Een technisch goed opgezette website maakt het zoekmachines makkelijker om die te crawlen en indexeren. Belangrijke aspecten daarbij zijn de sitemap en Robots.txt, die de zoekmachine als het ware de weg wijzen. Zorg daarnaast dat de website mobielvriendelijk is, snel laadt en een SSL-certificaat heeft voor een beveiligde HTTPS-verbinding.

  2. Zoekmachines waarderen websites met de beste content, omdat dit de informatie of inhoud is waar hun gebruikers naar op zoek zijn. Laat een zoekwoordenonderzoek uitvoeren om te bepalen waar potentiële klanten naar zoeken en creëer vervolgens de content om aan die zoekintenties te beantwoorden. Gebruik interne links in de content, om de navigatie op de website te verbeteren en bezoekers precies de informatie te tonen die zij zoeken.

  3. Ten slotte bepaalt autoriteit de reputatie en betrouwbaarheid van jouw website. Vooral backlinks (linkbuilding), sociale signalen en de autoriteit van jouw domein zijn belangrijk binnen de SEO-strategie. Verzamel relevante links vanaf andere websites, creëer sociale buzz en bouw structureel aan sterke content om een autoriteit te worden binnen jouw niche of vakgebied.


Het plan van aanpak voor een SEO-strategie

Waar moet een goede SEO-strategie aan voldoen? Wij leggen het hieronder in een aantal stappen uit. 


Stap 1: Nulmeting


Een goede SEO-strategie vraagt om een nulmeting. Daarmee bepaal je waar je nu staat, zodat je de prestaties ten opzichte van dit punt straks kunt meten. Laat een technische SEO-audit doen, om eventuele technische problemen vast te stellen. Analyseer vervolgens de content, om na te gaan welke pagina’s goed presteren en welke andersom verbetering vragen. Bekijk ten slotte het backlinkprofiel. Beoordeel zowel de kwantiteit (het aantal links) als de kwaliteit (de waarde van die links).


Tip: wil je aan de slag met een SEO-strategie voor een nieuwe website? Dan is je nulmeting eenvoudig, er is namelijk nog niets.


Stap 2: Stel doelen


Om straks te bepalen of de SEO-strategie succesvol is (geweest) moet je vervolgens doelen stellen. Kies voor duidelijke en meetbare doelstellingen, die zowel haalbaar als uitdagend zijn. Stel SMART-doelen op. Maak de doelen dus specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden. Voorbeelden van doelen voor een SEO-strategie zijn:



  • 20% stijging van het organisch verkeer, binnen zes maanden

  • Binnen zes maanden een top 10-positie bereiken voor vijf belangrijke zoektermen


Stap 3: Aan de slag met het zoekwoordenonderzoek


Het zoekwoordenonderzoek maakt inzichtelijk welke zoektermen potentiële klanten gebruiken, als ze naar jouw producten of diensten zoeken. Het onderzoek wijst uit hoeveel mensen naar bepaalde termen zoeken (zoekvolume) en hoeveel andere websites daarvoor proberen te ranken (concurrentie of moeilijkheidsscore). Laat je het zoekwoordenonderzoek door ons uitvoeren? Dan gebruiken we geavanceerde SEO-tools zoals Ahrefs en SEMRush. Daarmee vinden we de zoektermen die in jouw niche relevant zijn én waar naar wordt gezocht door potentiële klanten. We analyseren de zoekvolumes en concurrentie. Vervolgens clusteren we de zoektermen en selecteren we die als hoofd- en aanvullende zoektermen om in de teksten en met backlinks op te focussen.


Stap 4: Technische optimalisatie


Het is belangrijk dat de website technisch geen problemen vertoont, als we voor je aan de slag gaan met de SEO-strategie. Daarom doen we een technische audit, en een eventuele optimalisatie waar dat nodig is. Concreet comprimeren we bijvoorbeeld afbeeldingen en minimaliseren we CSS en JavaScript. Daarnaast zorgen we voor een mobielvriendelijke site, door pagina’s te optimaliseren voor mobiel gebruik. Als je nog geen XML-sitemap of Robots.txt-bestand hebt maken we dat voor je aan. Ten slotte controleren we de website op eventuele crawl-errors, door de Google crawler en die van andere zoekmachines.


Stap 5: Content optimaliseren en creëren


De analyse van de huidige content op de website laat zien waar dat beter kan (optimaliseren) en wat er eventueel ontbreekt (nieuw schrijven). Het zoekwoordenonderzoek maakt inzichtelijk welke content er nodig is, zodat we op basis daarvan een plan kunnen maken. We optimaliseren content door daar de zoektermen strategisch in te verwerken. Bovendien verbeteren we de leesbaarheid van teksten, omdat ook dit bijdraagt aan een betere waardering door de zoekmachines. Ook passen we interne links toe om de navigatie te verbeteren. Dat verbetert bovendien de verspreiding van linkwaarde door de website, om daar op de diverse pagina’s van te profiteren.


Stap 6: Linkbuilding voor online autoriteit


De snelste manier om de autoriteit van de website te verbeteren is met linkbuilding. We gaan actief op zoek naar andere waardevolle websites, om te linken naar jouw website of webshop. Iedere waardevolle link is een signaal voor de zoekmachine, dat je waardevolle content biedt. We beschikken over een netwerk van websites waar we links kunnen inkopen, eventueel in combinatie met gastblogs. Uiteraard analyseren we de websites, om de meest relevante en waardevolle te selecteren om de autoriteit verder op te bouwen.


Stap 7: Monitoring en aanpassing


Een goede SEO-strategie is nooit ‘af’. In plaats daarvan is het belangrijk om goed te monitoren wat er gebeurt, naar aanleiding van de inzet. SEO is gericht op de lange termijn, maar binnen 1 tot 3 maanden zijn vaak de eerste resultaten zichtbaar. We rapporteren over de inzet en over de resultaten. Waar dat nodig is passen we de strategie aan, bijvoorbeeld om bepaalde zoektermen extra aandacht te geven met nieuwe content.


Toepassen: tips met voorbeelden uit de praktijk

Ben je benieuwd hoe andere websites succesvol zijn met hun SEO-strategie? Waardoor ze met de belangrijke zoektermen altijd bovenaan of hoog in Google staan? We delen 5 tips met voorbeelden uit de praktijk.


1. Kortere laadtijd


Zoekmachines willen gebruikers zo snel mogelijk de beste informatie bieden. Daarom is een korte laadtijd heel belangrijk binnen een goede SEO-strategie. Hoe korter de laadtijd van de pagina, hoe beter de waardering door zoekmachines. We minimaliseren JavaScript en CSS en gebruiken bijvoorbeeld browser caching.


2. Responsive webdesign


Een responsive webdesign schaalt automatisch mee met het scherm van de gebruiker. Dat betekent dat de website zowel op een desktop, laptop, tablet als smartphone geweldig oogt. Content is goed leesbaar en knoppen zijn makkelijk aan te klikken.


3. FAQ-secties in content


We schrijven content die converteert, bijvoorbeeld dankzij FAQ-secties die heel gericht antwoord geven op gestelde vragen. Bovendien draagt het bij aan directe vindbaarheid hoog in de zoekresultaten, bij ‘Meer om te vragen’ in Google.


4. Focus op longtail-zoektermen


Voor nieuwe websites in lastige branches focussen we (deels) op longtail-zoektermen. Die kennen minder concurrentie, dus vormen een goede test voor de SEO-strategie. Werkt de inzet en levert het omzet op? Dan blijven we dat volhouden voor termen met sterkere concurrenten.


5. Gastbloggen vanuit een expertrol


We hebben het netwerk om te gastbloggen op andere websites en platformen. Vanuit die expert-rol creëer je zichtbaarheid én bouw je aan de autoriteit van de website.


Een bureau je SEO-strategie laten opstellen

Benieuwd hoe we jou zouden helpen met een SEO-strategie die echt werkt? Als SEO bureau helpen we klanten bij het opstellen van een gedegen SEO-strategie en bij het uitvoeren ervan. Onze SEO specialisten staan voor je klaar. 


Neem contact op en stel ons je vragen. We vertellen je graag meer.


Gerelateerde artikelen

15 december
5 minuten
27 februari
5 minuten
7 februari
5 minuten
4 februari
5 minuten

Samenwerken met ons?

Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe wij jullie bedrijf kunnen helpen aan meer resultaat door slimme strategieën en synergie tussen SEO, SEA en WEB. 


"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ontvang het laatste nieuws van Go Online!

Wij versturen maximaal 1 keer per kwartaal een e-mail.