Majestic SEO: Wat is het en hoe gebruik je deze ‘magische’ SEO tool?

Gepubliceerd: 27 september 2023
Bijgewerkt: 08 december 2023
Leestijd: 10 minuten

Inhoudsopgave

De digitale wereld is constant in beweging en het opbouwen van een online aanwezigheid is nu een must voor elk bedrijf. Het is van essentieel belang om te weten hoe zichtbaar je bent en welke factoren je ranking beïnvloeden. Een SEO tool die hierbij kan helpen is Majestic SEO. In dit artikel duiken we dieper in wat Majestic SEO is en hoe het jouw website kan verbeteren.


Wat is Majestic SEO: het fundament

Majestic SEO, vaak gewoon ‘Majestic‘ genoemd, is een geavanceerde tool die zich richt op backlink-analyse. Het stelt bedrijven en marketeers in staat om een helder beeld te krijgen van wie naar hun site linkt en welke waarde die links bieden. Door de jaren heen is de tool geëvolueerd en biedt nu diverse functionaliteiten die de gezondheid en effectiviteit van een website’s linkprofiel kunnen evalueren.


De kracht van backlinks

Backlinks, of inkomende links naar een website, spelen een cruciale rol in zoekmachineoptimalisatie (SEO). Ze fungeren als een soort stem van vertrouwen van de ene site naar de andere. Google en andere zoekmachines beschouwen backlinks als een belangrijk teken van de relevantie en autoriteit van een website. Majestic helpt bij het identificeren van deze links, evenals het beoordelen van hun kwaliteit en relevantie.


Data, data en nog meer data

Een van de onderscheidende kenmerken van Majestic is de schat aan gegevens die het biedt. Het gaat niet alleen om het aantal links, maar om het volledige plaatje. Zo kan men de Trust Flow en Citation Flow van een site bekijken. Deze twee maten geven respectievelijk de kwaliteit en kwantiteit van inkomende links aan. Door deze data kan een bedrijf of marketeer strategische beslissingen nemen om hun online aanwezigheid te verbeteren.


Trust Flow (TF) & Citation Flow (CF)


Trust Flow is een term en metric die specifiek wordt gebruikt door Majestic SEO. Het is ontworpen om de kwaliteit van links die naar een website of webpagina wijzen te meten op basis van de kwaliteit van de sites die linken naar die specifieke URL.


Hier is een uitgebreidere uitleg: • Trust Flow (TF): Dit is een nummer tussen 0 en 100 dat de kwaliteit van links naar een site weergeeft. Het gaat niet zozeer om de kwantiteit van de links, maar meer om de kwaliteit. Sites die betrouwbare, relevante backlinks hebben, zullen een hogere Trust Flow hebben.


In het ideale geval wil je dat je website zowel een hoge Trust Flow als een hoge “Citation Flow” heeft (een andere metric van Majestic die de linkpopulariteit of het aantal verwijzende domeinen naar een site meet). Een hoge Trust Flow in combinatie met een lage Citation Flow kan echter aangeven dat een website veel kwalitatief hoogwaardige backlinks heeft, maar niet noodzakelijk een groot aantal backlinks.Topical Trust Flow (TTF)


Topical Trust Flow is een geavanceerde metric ontwikkeld door Majestic SEO die verder gaat dan de standaard Trust Flow. Terwijl Trust Flow de kwaliteit van backlinks naar een website of webpagina meet op basis van de kwaliteit van de linkbronnen, splitst Topical Trust Flow die kwaliteitsbeoordeling op in verschillende categorieën of ’topics’.


Met andere woorden, Topical Trust Flow geeft inzicht in: 1. De kwaliteit van backlinks naar een website of webpagina (zoals Trust Flow dat ook doet).

 2. De onderwerpen of sectoren waaruit deze backlinks afkomstig zijn.


Bijvoorbeeld, een website over ‘gezond eten’ zou een hoge Topical Trust Flow kunnen hebben in de categorie ‘Gezondheid’, wat zou aangeven dat het veel hoogwaardige backlinks ontvangt van betrouwbare bronnen gerelateerd aan gezondheid. Als diezelfde website echter een plotseling hoge Topical Trust Flow in een niet-gerelateerde categorie zou hebben, zoals Auto’s, zou dat vragen kunnen oproepen over de aard van die backlinks.


Navigeren door het landschap van concurrentie

Naast het analyseren van je eigen website, biedt Majestic ook inzichten in de linkprofielen van je concurrenten. Door deze gegevens te vergelijken, kan een bedrijf kansen identificeren om hun linkprofiel te versterken en zelfs strategieën van concurrenten overnemen. Zo kan men sneller stijgen in de zoekmachine resultaten.


Personaliseren en optimaliseren met majestic seo

Majestic is niet alleen een tool voor data-analyse, het biedt ook oplossingen voor personalisatie en optimalisatie. Met de gegevens in handen kunnen bedrijven gerichte acties ondernemen, zoals het verwijderen van schadelijke backlinks of het opbouwen van relaties met websites van hoge kwaliteit. Door de data te gebruiken, kunnen bedrijven hun SEO-strategie verfijnen en effectievere beslissingen nemen.


Voor- en nadelen van Majestic SEO

Voordelen van Majestic: • Uitgebreide Linkdata: Majestic is vooral bekend om zijn uitgebreide database van backlinks, wat essentieel is voor diepgaande linkanalyse.

 • Trust Flow & Citation Flow: Deze unieke metrics bieden inzicht in de kwaliteit en kwantiteit van backlinks naar een website, wat helpt bij het beoordelen van linkwaardigheid.

 • Topical Trust Flow: Hiermee kunnen gebruikers de kwaliteit van backlinks segmenteren op basis van onderwerp of sector, wat een dieper inzicht geeft in het soort content dat de beste backlinks aantrekt.

 • Historische Linkdata: Majestic biedt historische data, wat helpt bij het analyseren van de evolutie van het backlinkprofiel van een website over tijd.

 • Raw Export: Gebruikers kunnen ruwe linkdata exporteren voor diepgaande analyse buiten het platform.


Nadelen van Majestic: • Beperkte On-Page SEO Analyse: In tegenstelling tot sommige concurrerende tools, legt Majestic de nadruk voornamelijk op linkbuilding en biedt het minder functies voor on-page SEO analyse.

 • Gebruikersinterface: Sommige gebruikers vinden de interface van Majestic minder intuïtief in vergelijking met andere SEO-tools. Er kan een leercurve zijn voor nieuwe gebruikers.

 • Prijs: Voor kleine bedrijven of individuele gebruikers kan Majestic aan de prijzige kant zijn, vooral als ze de geavanceerde functies niet volledig benutten.

 • Nauwkeurigheid van sommige data: Hoewel Majestic een enorme linkdatabase heeft, zijn er gevallen waarin het enkele backlinks mist die andere tools wel detecteren.

 • Specialisatie: Omdat Majestic sterk is gericht op linkanalyse, kan het als een niche-tool worden gezien. Gebruikers die op zoek zijn naar een alles-in-één SEO-oplossing moeten mogelijk aanvullende tools overwegen.


Wat zijn de kosten van Majestic SEO?

Majestic hanteert verschillende abonnementen, variërend van €47 tot en met €380. Afhankelijk van jouw wensen en behoeftes kun je kiezen tussen deze abonnementen. De meeste zullen met het goedkoopste abonnement, genaamd Lite, al voldoende mogelijkheden hebben. Je kunt ervoor kiezen om per maand te betalen of per jaar, wanneer je per jaar doet krijg je korting op je abonnement. Als SEO bureau gebruiken wij het Pro abonnement, met name omdat we hiermee wat dieper in de cijfers kunnen kijken, historische data kunnen inzien en uitgebreidere analyses kunnen maken.


Majestic SEO wel of niet gebruiken?

De online wereld is complex en voortdurend in verandering. Het hebben van de juiste tools om door dit landschap te navigeren is essentieel voor elk bedrijf dat online wil slagen. Majestic SEO biedt diepgaande inzichten en gegevens waarmee bedrijven hun online aanwezigheid kunnen versterken. Door te begrijpen hoe en waarom links naar een website komen, kunnen bedrijven een stap voor blijven in het spel van zoekmachine optimalisatie.


Gerelateerde artikelen

5 juni
10 minuten
5 juli
8 minuten
13 juni
10 minuten

Wat is jouw online uitdaging?

Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe wij jullie bedrijf kunnen helpen om de online koploper van morgen te worden!


"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ontvang het laatste nieuws van Go Online!

Wij versturen maximaal 1 keer per kwartaal een e-mail.