Alles wat je wil weten over Pillar content

Gepubliceerd: 04 juni 2025
Bijgewerkt: 05 juni 2025
Leestijd: 5 minuten

Inhoudsopgave

Als je serieus met zoekmachineoptimalisatie (SEO) bezig bent, heb je de term pillar content ongetwijfeld al eens voorbij horen komen. Toch blijft het voor veel een vaag begrip. Want wat is pillar content precies, waarom is het zo belangrijk en hoe pas je het succesvol toe op je eigen website? In dit artikel leggen we stap voor stap uit wat pillar content is, hoe het werkt en hoe je het zelf inzet voor betere online zichtbaarheid. Je leest ook welke voordelen het oplevert, waar je op moet letten en welke veelgemaakte fouten je beter kunt vermijden.


Wat is pillar content?


Pillar content, bij de SEO plugin Yoast ook wel bekend als cornerstone content, verwijst naar een uitgebreide pagina op je website waarin je een overkoepelend (hoofd)onderwerp behandelt. Denk hierbij aan een centrale gids of handleiding die links bevat naar gerelateerde (sub)onderwerpen. Deze subonderwerpen, vaak blogartikelen of andere contentpagina’s, worden cluster content genoemd en verwijzen ook weer terug naar de pillar content. Pillar content vormt vaak de ruggengraat van een contentstrategie.


Voorbeelden van pillar content


Hieronder vind je enkele voorbeelden van hoe een pillar content structuur er in de praktijk uit kan zien:


Voorbeeld 1: Thema = SEO


Pillar: Wat is SEO?



Voorbeeld 2: Thema = Duurzaam wonen


Pillar: Hoe verduurzaam je je woning?



  • Cluster 1: Zonnepanelen plaatsen

  • Cluster 2: Isolatie verbeteren

  • Cluster 3: Subsidies voor verduurzaming

  • Cluster 4: Warmtepomp installeren


Hoe werkt pillar content?


Een goede pillar contentpagina, ook wel pillar page genoemd, behandelt een breed thema op hoofdlijnen. Vervolgens geef je lezers de mogelijkheid om via interne links door te klikken naar gerelateerde artikelen waarin specifieke onderwerpen dieper worden behandeld. Op deze manier geef je de bezoeker niet alleen relevante informatie, maar help je ook de zoekmachine om je website beter te begrijpen.


Interne linkstructuur


Een belangrijk kenmerk van pillar content is de interne linkstructuur. De hoofdtekst (de pillar pagina) linkt door naar meerdere ondersteunende artikelen (de clusters), en elk clusterartikel linkt op zijn beurt weer terug naar de pillar content. Hierdoor ontstaat er een duidelijke semantische relatie tussen je pagina’s, wat weer voordelig is voor SEO.


SEO-voordelen


Los van andere factoren, ziet Google graag dat websites die logisch en overzichtelijk zijn opgebouwd. Een goed opgezette pillar contentstructuur toont aan dat jouw site autoriteit heeft op een bepaald onderwerp.


Verschil tussen pillar content en gewone blogartikelen


Een blogartikel behandelt meestal één specifiek onderwerp. Pillar content daarentegen biedt een overzicht van een breed thema en dient als centrale hub. Je zou kunnen zeggen dat pillar content de inhoudelijke paraplu is waar alle verwante onderwerpen onder hangen.


Wanneer gebruik je pillar content?


Pillar content is vooral effectief als je je website wil laten scoren op competitieve zoekwoorden binnen jouw niche. Het is vooral geschikt voor thema’s die veel vragen oproepen of uit meerdere deelonderwerpen bestaan.


Enkele voorbeelden:


Een marketingbureau kan een pillar pagina maken over “Online marketing”, met clusters over SEO, e-mailmarketing, contentmarketing, etc.

Een zorginstelling kan een pillar contentpagina maken over “Gezond leven”, met subpagina’s over voeding, beweging, slaap en stress.


Hoe maak je goede en relevante pillar content?


Het maken van pillar content vereist een strategische aanpak. Je begint met het bepalen van het hoofdonderwerp en onderzoekt vervolgens welke subtopics hier logischerwijs onder vallen. Hierna bouw je je pagina stap voor stap op. We schetsen hier een voorbeeld voor je.


Stap 1: Kies een breed onderwerp


Het onderwerp van je pillar pagina moet breed genoeg zijn om meerdere subtopics te kunnen behandelen, maar ook specifiek genoeg om relevant te blijven voor je doelgroep. Denk aan onderwerpen als:



  • Contentmarketing

  • Verduurzamen van je woning

  • Starten met beleggen


Stap 2: Zoekwoordenonderzoek


Gebruik tools zoals Google Keyword Planner, Ahrefs of Semrush om zoekvolumes te bepalen. Je wil zeker weten dat mensen ook daadwerkelijk zoeken op het onderwerp dat je wil behandelen. Let niet alleen op het hoofdzoekwoord (zoals ‘pillar content’), maar ook op gerelateerde long-tail zoekwoorden. Vergeet ook niet te kijken naar de intentie van zoekwoorden. Zo heb je onder andere informatieve, commerciële en navigatie zoekwoorden. Wil je een pagina schrijven voor een commercieel doel, dan filter je logischerwijs op de zoekwoorden met een C.


Stap 3: Teken je structuur uit


Door de structuur uit te tekenen, krijg je inzicht. Begin bij de pillar page en maak verbindingen naar de tweede en eventuele derde laag van de cluster pages. Dit kun je simpelweg op een vel papier uittekenen, maar ook op online tools zoals Canva of, als je handig bent met Adobe programma’s, Illustrator CC.


Stap 4: Schrijf een overzichtelijke structuur


Werk met duidelijke H2- en H3-koppen om je tekst op te delen in logische secties. Zorg dat elk deelonderwerp kort wordt aangestipt, en verwijs vervolgens naar de uitgebreide pagina’s waarin je dieper op dat onderwerp ingaat.


Stap 5: Interne links toevoegen


Verbind je pillar content met bijbehorende clusterpagina’s. Zorg ervoor dat elke clusterpagina ook weer teruglinkt naar de hoofd-pillar. Dit verhoogt de relevantie van de links en verstevigt de SEO-structuur van je website.


Stap 6: Optimaliseer voor SEO


Net als bij elke andere SEO-pagina geldt ook hier: optimaliseer je content. Verwerk je hoofdzoekwoord (bijvoorbeeld “pillar content”) op strategische plekken zoals:



  • De paginatitel

  • De meta description

  • De eerste alinea

  • De H1-kop

  • In enkele tussenkoppen (H2/H3)

  • De alt-teksten van afbeeldingen

  • De URL-structuur


Doe dit altijd: Schrijf met het EEAT-principe in je achterhoofd


Als je je bezighoudt met online content of zoekmachineoptimalisatie, dan is de term EEAT waarschijnlijk al eens voorbijgekomen. EEAT staat voor Expertise, Experience, Authoritativeness en Trustworthiness. Deze vier factoren zijn bepalend voor hoe Google de kwaliteit en betrouwbaarheid van je content beoordeelt.


Google wil zijn gebruikers de best mogelijke zoekresultaten aanbieden. Om te bepalen welke content waardevol is, gebruikt het onder andere EEAT als leidraad. Content die geschreven is door een deskundige, gebaseerd is op echte ervaringen, afkomstig is van een betrouwbare bron én goed beveiligd is, maakt meer kans om hoog in de zoekresultaten te verschijnen.


Hoe vaak update je pillar content?


Pillar content is geen statische pagina, en omdat het onderwerp vaak breed en actueel is, zul je deze regelmatig moeten bijwerken. Je controleert bijvoorbeeld of de inhoud nog up-to-date is en vervangt waar nodig verouderde links. Wanneer je nieuwe clusterpagina’s publiceert, voeg je die toe aan de bestaande interne linkstructuur van de pillar content. Daarnaast kan het zijn dat er nieuwe trends of inzichten zijn ontstaan die een aanvulling of aanpassing van je tekst vereisen.


Periodieke SEO check


Ook is het verstandig om op zijn tijd een SEO-check uit te voeren met tools zoals Screaming Frog en Semrush, zodat je zeker weet dat je pagina nog goed scoort op de juiste zoekwoorden en technische aspecten.


Vergeet de technische updates niet


Naast inhoud en interne linkstructuur speelt ook de technische kant van je pagina een belangrijke rol. Een goede pillar contentpagina moet snel laden op zowel desktop als mobiele apparaten. Zorg ervoor dat de URL-structuur logisch en overzichtelijk is, bijvoorbeeld met een duidelijke verwijzing naar het hoofdonderwerp. De pagina moet bovendien mobielvriendelijk zijn, zodat gebruikers op alle schermformaten een prettige ervaring hebben. Een heldere menustructuur helpt bezoekers en zoekmachines om de pagina snel te doorgronden. Tot slot is het aan te raden om je pillar content op te nemen in een XML-sitemap, zodat crawlers van zoekmachines deze makkelijker kunnen vinden en indexeren.


Onze tip: combineer met een contentkalender


Door je pillar content te koppelen aan een contentkalender, kun je de publicatie en planning van je clusterpagina’s stroomlijnen. Zo weet je precies wanneer je welk subonderwerp gaat publiceren én hou je overzicht over je interne linkstructuur.


Pillar content is onmisbaar voor je SEO- en contentstrategie


Pillar content is een krachtig hulpmiddel binnen je contentstrategie waarmee je structuur aanbrengt op je website én je SEO-prestaties versterkt. Door één centrale pagina op te zetten rond een breed thema en deze te verbinden met gerichte subpagina’s, bouw je autoriteit op binnen jouw vakgebied. Dit helpt zoekmachines om de samenhang van je content beter te begrijpen en vergroot de kans op hogere posities in de zoekresultaten. Een goed opgebouwde pillar contentpagina vereist doordachte planning, regelmatige updates en aandacht voor zowel inhoud als techniek. Als je deze elementen goed toepast, leg je een stevig fundament voor duurzame online vindbaarheid en groei.


Heb je hier zelf geen tijd voor? En ben je op zoek naar een marketingpartner waar je het schrijven van pillar content aan kan uitbesteden? Zoek dan niet verder en neem contact met ons op.


Gerelateerde artikelen

24 april
5 minuten
4 juni
5 minuten
16 mei
5 minuten
9 mei
5 minuten

Zet de eerste stap in de juiste richting

Wil je weten hoe je sneller je resultaat bereikt? Vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact op.


"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ontvang het laatste nieuws van Go Online!

Wij versturen maximaal 1 keer per kwartaal een e-mail.