Wat is een sitemap?

Inhoudsopgave

Een sitemap is belangrijk om de vindbaarheid van je website, maar ook de gebruiksvriendelijkheid ervan te verhogen. Een sitemap is een overzicht met alle interne links die zich op je website bevinden. Je kunt het eigenlijk met een inhoudsopgave vergelijken. Er bestaan twee typen sitemaps: die voor bezoekers (HTML) en die voor zoekmachines (XML). Het is geen must om een sitemap te hebben, maar wel raadzaam. Zeker wanneer je website nieuw of behoorlijk groot is, of als de interne linkstructuur ervan niet optimaal is.


De sitemap voor bezoekers


De sitemap voor bezoekers helpt degenen die zich op jouw pagina bevinden hier makkelijker doorheen te gaan. De sitemap geeft ze een overzicht van pagina’s binnen jouw website. Het wordt ook wel met de term HTML sitemap aangeduid. Vaak tref je deze aan de onderzijde van een website. Kan je bezoeker een pagina in het navigatiemenu niet terugvinden? Dan biedt een aanwezige HTML sitemap uitkomst. Behalve aan verbetering van de gebruiksvriendelijkheid levert de HTML sitemap ook een belangrijke bijdrage aan de SEO. Hij maakt het namelijk ook voor zoekmachines makkelijker om door je pagina te ‘crawlen’.


De sitemap voor zoekmachines


In tegenstelling tot een HTML sitemap is de sitemap voor zoekmachines, de XML sitemap, niet op de website zichtbaar voor bezoekers. De XML sitemap dient namelijk één functie: het makkelijker vindbaar worden van je website voor zoekmachines. Des te hoger het aantal pagina’s dat een zoekmachine als Google kan indexeren, des te makkelijker jouw informatie gevonden wordt. Eigenlijk geef je de zoekrobots met een XML sitemap de plattegrond van je website.


Hoe maak je zelf een sitemap?


Zelf een sitemap maken is niet zo lastig als het lijkt. Er bestaan diverse WordPress plugins waarmee je een HTML sitemap kunt creëren. Maak je hier geen gebruik van? Dan bestaan er ook nog andere online tools. Er bestaan verschillende sitemap generator tools die je eenvoudig op het internet vindt. Je kunt hiernaar met behulp van Google zoeken. Dergelijke tools maken eerst een hoofd sitemap aan, waarin vervolgens allemaal sub sitemaps verschijnen die naar diverse onderdelen verwijzen. Je geeft zelf aan waarvan je een sitemap wilt genereren en hebt hiervoor slechts enkele muisklikken nodig.

Recente blog artikelen

7 december
10 minuten
28 februari
6 minuten
22 januari
8 minuten

Zijn wij een match?

Benieuwd of wij een match zijn? Doe de test! Wij werken uitsluitend voor bedrijven met een duidelijke conversiedoel en ambitie om online te groeien. Om te achterhalen of wij een match zijn hebben we een test ontwikkeld. De test bestaat uit een aantal vragen en duurt niet langer dan een paar minuten om in te vullen. 


Heeft jullie website een duidelijk conversiedoel?
Maandelijks investeren in SEO en CRO helpt mijn bedrijf vooruit.
Wij zijn op zoek naar een bureau voor een duurzame samenwerking.
Wij zijn op zoek naar echte specialisten en niet naar een full service bureau.
Wij hechten waarde aan een pragmatische aanpak en transparantie (hands-on mentaliteit).

Ontvang het laatste nieuws van Go Online!

Wij versturen maximaal 1 keer per kwartaal een e-mail.