Een pagina verwijderen uit Google: zo doe je dat

Inhoudsopgave

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom je niet wilt dat een pagina van jouw website vindbaar is in Google. Gelukkig kun je voorkomen dat Google een pagina in de index (zoekresultaten) opneemt. Mocht een pagina onverhoopt toch vindbaar zijn, dan zijn er verschillende acties die je kunt ondernemen om de pagina te verwijderen uit Google. We leggen het je uit in deze blog.


Waarom pagina’s uit Google verwijderen

Niet alle pagina’s op je website zijn geschikt om te worden weergegeven in Google. Sterker nog, het kan soms juist helpen om bepaalde pagina’s juist te verwijderen.


Verouderde content


Websites veranderen en groeien, maar oudere content blijft vaak zichtbaar in Google. Verouderde pagina’s kunnen bezoekers naar achterhaalde informatie leiden, wat niet alleen verwarrend is, maar ook de betrouwbaarheid van je website kan schaden, zeker nu EEAT steeds belangrijker wordt. Het is slim om pagina’s up-to-date te houden door af en toe de content te vernieuwen. Indien de geactualiseerde content op een nieuwe pagina staat, is het slim om de oude pagina te verwijderen en te redirecten naar de nieuwe pagina. Dit is onderdeel van de maandelijkse SEO-werkzaamheden die wij voor onze klanten uitvoeren.


Persoonlijke of privacy gevoelige informatie


Soms bevat een website interne documentatie of informatie die niet voor alle bezoekers bedoeld is. Denk hierbij aan interne rapportages of personeelshandboeken bijvoorbeeld. Als deze gegevens vindbaar zijn via Google, bestaat de kans dat er vertrouwelijke informatie wordt gedeeld.


Bedankpagina na conversie


Bedankpagina’s die zichtbaar zijn in zoekresultaten kunnen je data vervuilen. Als deze pagina’s in Google verschijnen, kunnen bezoekers erop terechtkomen zonder de gebruikelijke conversiepaden te doorlopen. Dit leidt tot onterecht geregistreerde conversies. Dit resulteert in onnauwkeurige rapportages, waardoor je moeilijker kunt analyseren welke campagnes daadwerkelijk converteren en welke niet.


Speciale landingspagina’s


Wat voor bedankpagina’s geldt, geldt ook voor speciale landingspagina’s voor acties of social media campagnes bijvoorbeeld. Landingspagina’s die speciaal voor een campagne zijn ingericht, hebben vaak een beperkte levensduur en zijn niet bedoeld voor organisch verkeer.


Actiepunten op eigen website

Er zijn dus verschillende redenen om een pagina niet-indexeerbaar te maken. Er zijn meerdere actiepunten die je kunt uitvoeren op je eigen website om indexatie te voorkomen of een pagina te verwijderen uit Google.


HTML tag noindex


Het toevoegen van de HTML-tag “noindex” vertelt zoekmachines dat ze de pagina niet mogen opnemen in hun index. Ook zonder veel technische kennis is het mogelijk om dit zelf te doen. Veel websites gebruiken een SEO-plugin zoals Yoast of Rankmath.


Redirects


Is de pagina al vindbaar in zoekmachines? Stel dan een redirect in naar een andere relevante pagina. Bezoekers die op de ongewenste pagina komen worden dan automatisch doorgestuurd naar de door jou geselecteerde pagina.


Let op, stel alleen redirects in voor pagina’s die helemaal niet meer bezocht moeten worden.


Robots.txt


In het robots.txt bestand van je website kun je regels meegeven aan crawlers van zoekmachines. Deze crawlers gaan door de website om pagina’s te ontdekken en te bekijken. Door het toevoegen van disallow rules kun je crawlers de opdracht geven om bepaalde pagina’s niet te bezoeken. Om bijvoorbeeld bedankpagina’s uit te sluiten kun je de volgende regel toevoegen aan je robots.txt bestand: Disallow: /bedankt/


Sitemap


Een sitemap is een document dat als bestand aan een website wordt toegevoegd. De sitemap bevat alle pagina’s van een website. Een pagina die niet gevonden mag worden door Google en andere zoekmachines kun je uit de sitemap verwijderen. SEO-plugins bieden deze mogelijkheid als je zelf iets minder technisch bent.


Interne links


Interne links zijn links tussen twee pagina’s binnen dezelfde website. Interne links helpen gebruikers en zoekmachines om andere pagina’s te vinden. Indien dit niet de bedoeling is, is het verstandig om interne links weg te halen die leiden naar de pagina die niet gevonden mag worden. Dit is natuurlijk niet altijd mogelijk. Zo moet een winkelwagen voor de gebruiker natuurlijk makkelijk vindbaar zijn.


Acties in Google Search Console

Nadat je bovenstaande acties hebt uitgevoerd, kun je via Google Search Console aangeven bij Google dat een pagina niet meer geïndexeerd moet worden. Dit hoeft alleen als een pagina al gevonden wordt en je deze wilt verwijderen uit Google.


Stappenplan



  • Log in bij Google Search Console.

  • Kies de juiste property indien je meerdere domeinen in Search Console hebt staan.

  • Kies in het menu aan de linkerkant onder “Indexeren” voor de optie “Verwijderingen”.

  • Klik vervolgens op de rode knop “Nieuw verzoek”.

  • Voer de URL in die uit Google verwijderd moet worden Klik op “Volgende”.

  • De URL staat nu in de wachtrij om uit de index verwijderd te worden.


Ook Bing heeft een soortgelijke tool: Bing Webmaster Tools. Hier vind je de tool om te verwijderen onder “Configuratie -> URL’s blokkeren.


Zowel bij Google als Bing geldt, een verwijdering blijft slechts 90 dagen actief. Indien je ook de acties op je eigen website hebt uitgevoerd, zou dat moeten volstaan om een pagina definitief uit Google te verwijderen.


Hulp nodig bij het verwijderen van pagina's uit Google?

Er zijn veel verschillende redenen om een pagina te verwijderen uit Google. Gelukkig is dit met een paar simpele acties snel te regelen. Twijfel je hoe je om moet gaan met verwijderingen uit Google en andere zoekmachines? Als SEO-bureau hebben wij veel ervaring op dit gebied. We helpen je hier dan ook graag bij.


Recente blog artikelen

2 september
10 minuten
18 november
12 minuten
17 oktober
6 minuten
11 september
8 minuten

Wat is jouw online uitdaging?

Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe wij jullie bedrijf kunnen helpen om de online koploper van morgen te worden!


"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ontvang het laatste nieuws van Go Online!

Wij versturen maximaal 1 keer per kwartaal een e-mail.