
Screaming Frog review: voordelen, nadelen en praktische handleiding voor de SEO-tool
Inhoudsopgave
Wat als je naar jouw website zou kunnen kijken zoals Google en andere zoekmachines? Met de Screaming Frog SEO Spider-tool crawl je de website zoals search engines zouden doen. De tool toont je precies waar de fouten zitten en waar het beter kan. Spoor bijvoorbeeld broken links op, ontdek duplicated content en genereer een XML-sitemap waar zoekmachines blij van worden.
Hoe werkt de Screaming Frog-tool en wat kun je daarvan verwachten? Dat beoordelen we in deze review. We gebruikten de tool een tijd lang, dus kunnen je uitleggen over de voordelen en de nadelen. Bovendien delen we een handleiding, zoals je zelf met de SEO-tool Screaming Frog aan de slag kunt.
Wat is Screaming Frog?
Screaming Frog is een SEO-crawling tool. Met de tool kun je websites analyseren en auditen. Doorzoek een website zoals de zoekmachine dat doet. Je krijgt inzicht in bijvoorbeeld interne links, gebroken links, paginatitels, metadata en meer.
De tool ‘crawlt’ alle pagina’s van de website of webshop die je analyseert. Dat betekent dat het iedere pagina volgt en daarvan de inhoud, structuur en metadata analyseert. Screaming Frog presenteert de verzamelde data in tabellen en grafieken, zodat je inzicht krijgt in wat er moet worden aangepast om technisch beter te scoren.

Over de ontwikkelaars van Screaming Frog
Screaming Frog werd in 2010 gelanceerd, door een klein team van SEO-professionals in het Verenigd Koninkrijk. Oprichter Dan Sharp wilde een eenvoudige tool voor SEO-audits ontwikkelen. Door de jaren heen zijn er allerlei geavanceerde functies toegevoegd:
Integratie met Google Analytics en Google Search Console
De tool integreert met Google Analytics en Search Console van Google. Dat maakt het mogelijk om de gegevens uit diverse bronnen te combineren, voor een completer beeld van websiteprestaties.
Visualisaties om inzichten te beoordelen
De visuele weergave van de website-structuur (in een site-tree) en de grafieken helpen om zowel de interne linkstructuur als andere inzichten makkelijker te begrijpen en beoordelen.
API-toegang om gegevens te importeren
De API-integraties van Screaming Frog maken het mogelijk om gegevens uit allerlei andere tools en platforms te importeren, voor een meer veelzijdig gebruik.
JavaScript-rendering voor websites
De tool kan websites crawlen die gebruik maken van JavaScript. Dat geldt voor veel dynamische webpagina’s, die daardoor nu volledig worden ondersteund.

Mogelijkheden en voordelen van de tool
Enkele van de populairste functies van de Screaming Frog SEO-tool zijn:
- Broken Link Checker: vindt alle gebroken links (om ze te repareren)
- SEO Spider: crawlt de website en biedt een gedetailleerde analyse
- XML Sitemap Generator (voor een sitemap die bijdraagt aan betere indexering)
- Duplicate Content Analysis: om dubbele inhoud te vinden (en te verwijderen)
Daarnaast biedt de tool tal van andere mogelijkheden, met meer diepgaande inzichten. Je kunt bijvoorbeeld denken aan:
Site Audit
Met de SEO-tool Screaming Frog kun je een volledige audit van de website doen. Je krijgt in één oogopslag inzicht in bijvoorbeeld de structuur en de ‘gezondheid’ van de website. De tool toont gedetailleerde rapportages van eventuele problemen en de status en prestaties van pagina’s. Ook kun je eenvoudig technische fouten opsporen, zoals 404-fouten.
Paginatitels en metadata
Heel belangrijk voor goede vindbaarheid zijn zowel de paginatitels als de metadata van pagina’s op de website. Met Screaming Frog krijg je inzicht in alle titels én kun je meteen zien welke te lang, te kort of een duplicaat zijn. Dat helpt je om de titels te optimaliseren. Dit geldt ook voor de metadata, waarvan je dezelfde resultaten getoond krijgt. Op die manier verbeter je uiteindelijk de Click Through Rate (CTR), dus het aantal klikken vanuit de zoekresultaten naar jouw website.
Dat levert een aantal voordelen op, als je de software gebruikt om de website te optimaliseren. In algemene zin verbeter je de ‘gezondheid’ van de website, net als de gebruikerservaring. De inzet die je dankzij Screaming Frog kunt doen draagt op die manier bij aan lagere bounce rates, meer betrokkenheid bij gebruikers en meer conversies. Je kunt de Screaming Frog-tool goed gebruiken voor de optimalisatie van on-page SEO. Dat komt bijvoorbeeld door de paginatitels, de meta-descriptions en het verwijderen van dubbele content. Ook genereer je eenvoudig een sitemap, om het zoekmachines makkelijker te maken om de website te indexeren.
Nadelen van Screaming Frog
Maar, Screaming Frog kent ook een paar nadelen:
Beperkte gratis versie
Je kunt Screaming Frog gratis uitproberen, maar de functionaliteit is helaas beperkt. Je mag bijvoorbeeld maximaal 500 URL’s crawlen, wat bij een gemiddeld tot grote website onvoldoende is. Dat betekent dat je de betaalde versie moet kopen om er gebruik van te maken.
Steile leercurve voor beginners
Het aantal mogelijkheden met de Screaming Frog-tool is groot. Dat betekent dat de tool voor beginnende gebruikers overweldigend kan zijn. De leercurve is vrij steil, vooral voor wie nog weinig ervaring heeft met SEO. Een training kan helpen om goed met de tool aan de slag te gaan en er alles uit te halen wat erin zit (wij helpen je graag!).
Minder geschikt voor grote websites
Screaming Frog combineert allerlei gegevens en gebruikt daarvoor veel rekenkracht. Vooral bij grotere websites met honderden tot duizenden pagina’s kan dat leiden tot prestatieproblemen.
Software die je moet installeren
Hiermee samenhangend is het nadeel van Screaming Frog dat het gaat om software die je moet installeren. Je downloadt te software, om die lokaal te installeren. Het is geen tool die je in de cloud kunt gebruiken.
Matige rapportagemogelijkheden
De tool verzamelt veel data, maar is niet zo goed geschikt om daarover te rapporteren. Dus zoek je een tool waarmee je rapportages kunt maken om aan de directie of aan anderen te tonen? Dan is dit een van de nadelen van Screaming Frog.

Handleiding: hoe gebruik je Screaming Frog?
1: Download en installeer de software
Surf naar de website van Screaming Frog om de software te downloaden en die te installeren (voor Windows, Mac of Linux). Je gebruikt de software lokaal, dus op je eigen systeem.
2: Stel de basisconfiguratie in
Voer de URL van de website in, die je wilt crawlen. Dat doe je gewoon in de zoekbalk boven in het scherm. Klik op ‘start’, om het crawlen te starten. De tool doet het werk.
3: Bekijk de resultaten
Op de tabbladen ‘Internal’, ‘External’, ‘Protocol’, et cetera vind je de verschillende gegevens van de website. Gebruik filteropties om specifieke informatie te bekijken, zoals de gebroken links of de ontbrekende metadata.
4: Exporteer de data
Exporteer de gegevens die je wilt gebruiken, bijvoorbeeld in een CSV-bestand. Op die manier kun je de data openen in Excel of Google Sheets, om daarmee aan de gang te gaan.
Haal het maximale uit Screaming Frog
Benieuwd hoe je meer uit de tool kunt halen? Of zoek je SEO-specialisten die er goed mee kunnen werken? Stel ons je vragen, dan helpen we je graag. Bijvoorbeeld om bepaalde URL’s te negeren bij het crawlen, om nofollow-links te volgen of om een user-agent in te stellen. Ook kunnen we aangepaste zoekopdrachten toevoegen, bijvoorbeeld om HTML-tags of specifieke tekst op de website te vinden.
Neem contact met ons op of vraag een offerte aan, wij helpen je graag bij al je SEO-vraagstukken.
