Wat is online vindbaarheid?

Inhoudsopgave

Wat is online vindbaarheid?

Als je je wil vestigen in de online wereld, en in het specifiek de zoekmachines, dan wil je werken aan je online vindbaarheid. Een betere online vindbaarheid staat namelijk gelijk aan potentieel meer verkeer, en meer verkeer op je website kan op zijn beurt weer leiden tot een grotere naamsbekendheid en meer conversie. Een belangrijk begrip dus. In artikel vertellen we je daarom alles over online vindbaarheid. Wat is het? Hoe houd je het in de gaten? En hoe zorg je ervoor dat je beter gevonden wordt op Google? Lees verder.


Waarom is online vindbaarheid belangrijk?


In essentie omdat je, als je online niet vindbaar bent, je online ook niet ‘bestaat’. En daar hangen weer verschillende nadelen aan:


In zicht blijven


Werk je niet aan je online vindbaarheid, dan zul je ook niet hoog in de zoekresultaten eindigen. Staat je website ergens op de derde of vierde pagina (of lager), dan is je website uit het zicht van je potentiële klanten. Als je uit het zicht bent, dan zullen ze ook niet op je website eindigen. En als je wil werken aan je naamsbekendheid of het verhogen van je verkoop, dan zul je wel op de radar van je potentiële klanten moeten zien te komen.


Betrouwbaarheid


Wanneer je vaker opduikt in de zoekresultaten, zal een betere zichtbaarheid ook leiden tot een hogere betrouwbaarheid. Mensen gaan je website als een betrouwbare bron van informatie zien. Volgens het mere-exposure effect zal iemand die jouw merk/website vaker voorbij ziet komen, eerder vertrouwd raken met jouw merk/website. Het effect verklaart namelijk dat enkel een herhaaldelijke blootstelling aan een stimulus (in dit geval jouw website/merk) een gevoel van familiariteit kan opwekken. Des te bekender mensen zijn met jouw website, des te hoger de kans dat ze jouw website als betrouwbaar zien.


Conversie


Ook hier geldt: des te beter je website vindbaar is voor je potentiële klanten, des te meer verkeer je naar website zal trekken, des te hoger de kans dat een van je bezoekers zal converteren. Je wil daarom bij zo veel mogelijk relevante zoekopdrachten tevoorschijn komen in de zoekresultaten. Diversificatie is daarvoor een goede SEO-strategie.


 


 


Hoe verbeter je de online vindbaarheid van je website?


SEO is the way to go. SEO (Search Engine Optimization) is een onmisbaar marketingmiddel om beter gevonden te worden op Google. In essentie staat SEO voor het optimaliseren van je website om aan de richtlijnen van de zoekmachines te voldoen. Binnen SEO vallen verschillende soorten disciplines, zoals het optimaliseren van je content, het optimaliseren van de techniek van je website en het werken aan het verhogen van je autoriteit. Maar voordat we stil kunnen staan bij alle disciplines, is het eerst van belang om uit te leggen hoe zoekmachines ‘werken’.


De werking van zoekmachines


Wanneer jij een nieuwe pagina op je website publiceert, dan zullen de zogeheten webcrawlers deze controleren. Zij controleren deze op basis van een aantal factoren, waarna ze je pagina uiteindelijk ‘beoordelen’. Een hogere beoordeling zal op zijn beurt weer leiden tot een hogere kans op een hogere positie (met andere belangrijke factoren in betrekking genomen).


Contentoptimalisatie


Je optimaliseert de content van een pagina op je website zodat webcrawlers kunnen herkennen waar je pagina over gaat en deze kunnen toebedelen aan een bepaalde zoekopdracht. Om je pagina beter ‘herkenbaar’ te maken, is het van belang om kwalitatieve, authentieke en relevante content te schrijven. Door zoekwoorden op een natuurlijke manier in je content te verwerken, help je de webcrawlers met het herkennen van het onderwerp van je pagina. Relevante zoekwoorden bepaal je door je in te leven in je doelgroep en op die manier na te gaan hoe zij naar jouw product of dienst zouden zoeken. Vervolgens doe je een zoekwoorden onderzoek om de juiste zoekwoorden te vinden en te selecteren, en ga je op basis daarvan content schrijven of optimaliseren.


Technische optimalisatie


Door de techniek van je website te verbeteren zorg je ervoor dat de webcrawlers gemakkelijker door jouw website kunnen struinen. Wordt hun crawlproces verhinderd door een onnodig grote pagina-elementen, dan zal dit allesbehalve bijdragen aan een positieve beoordeling. Anderzijds verbeter je de techniek van je website natuurlijk ook voor je bezoekers: er is niets zo erg als een website die niet of erg traag laadt. Het resultaat? Website verlaters.


Autoriteit


De autoriteitsscore geeft een cijfermatig inzicht in de, als het ware, vertrouwensband tussen jouw website en Google. De scores zijn bedacht door SEO-tools op basis van een oud systeem van Google. Er zijn veel factoren die invloed hebben op de autoriteitsscore, waaronder de kwaliteit van je website, de kwaliteit van de content van je website, maar ook de linkprofiel van je website. Is jouw website via backlinks gekoppeld met andere autoritaire websites, dan is de kans aanwezig dat Google jouw website ook als autoritair kan gaan beschouwen.


Hoe meet je je online vindbaarheid?


Er zijn verschillende SEO-tools waar je een inzicht kan krijgen in je online vindbaarheid. Hieronder benoemen we er een aantal.


Semrush voor inzicht in je posities


Zo gebruiken wij Semrush om de resultaten van onze inspanningen bij te houden. De tool geeft je namelijk inzichtelijke dashboards waar je de rankings per zoekwoord kan inzien; je hebt direct inzicht in hoe je website scoort op bepaalde zoekwoorden, en weet dus waar je moet bijspijkeren. Voor het gebruik van deze tool betaal je echter wel een maandelijks bedrag. Voor onze klanten nemen wij dit uiteraard voor onze rekening.


Onze tip

Als je op zoek bent naar een gratis en soortgelijk, maar niet minder belangrijk alternatief, dan is Google Search Console een goede keuze. Ook daar kun je per pagina en per zoekwoord je rankings inzien. De geavanceerde tool geeft overigens meerdere inzichten en opties. Op deze pagina kun je daar alles over lezen.


Google Analytics 4 voor een algemeen inzicht in het soort verkeer


In Google Analytics 4 (GA4) kun je onderscheid maken tussen het verschillende soort verkeer dat op je website komt. Dit betekent dat je kan achterhalen vanuit welk bron/kanaal een bezoeker op je pagina terechtkomt. Is dat via een advertentie of via een sociale media kanaal? Dan is dat geen relevant inzicht voor je organische vindbaarheid. Daarvoor wil je een blik werpen op het ‘Organic’ cijfertje. Dat geeft een inzicht in de hoeveelheid organisch verkeer, verkeer dat op natuurlijk manier, na een zoekopdracht, op je website terecht is gekomen. Aangenomen kan worden dat het hebben van een hoge ranking daartoe heeft geleid.


In deze blog staan we uitgebreid stil bij de voor- en nadelen van GA4.


 


 


Majestic voor een inzicht in je linkprofiel


Majestic is een uitermate geschikte en tool om gemakkelijk inzicht te krijgen in je linkprofiel. Voer de URL van je website in de zoekbalk in en je krijgt inzicht in cijfers zoals de Trust Flow, welke aangeeft hoe betrouwbaar jouw website is, en de Topical Trust Flow, welke middels categorieën aangeeft hoe relevant jouw website is. Ook kun je het aantal inkomende links en het aantal verwijzende domeinen inzien.


Moz voor een inzicht in je domeinautoriteit


Via de ‘Domain Analysis’ tool op Moz kun je de autoriteitsscore van je website inzien. Ook hier krijg je op makkelijke wijze inzicht nadat je je URL in de zoekbalk hebt ingevoerd. Een ander belangrijk gegeven dat hier wordt getoond is de zogeheten ‘Spam Score’. Dit percentage geeft namelijk aan in hoeverre jouw website mogelijk als een ‘spam’ website gezien wordt. Dit percentage wil je dan ook zo laag mogelijk houden.


Dus, wat is online vindbaarheid nou precies? En is het belangrijk?


Online vindbaarheid refereert aan het gemak waarop jouw website vindbaar is in de zoekmachines. Een goed vindbare website komt tevoorschijn op de eerste pagina van zoekmachines bij het invoeren van diverse relevante zoektermen. Een slecht vindbare website is nauwelijks of niet te vinden op zoektermen die te maken hebben met het product- of dienstenaanbod op je website. Je wil je website optimaliseren, zodat deze bij relevante zoekopdrachten tevoorschijn komt, en je potentiële bezoeker in staat stelt om in aanraking te komen met je merk, product of dienst. En SEO is het middel om de online vindbaarheid van je website te vergroten. Door je goed aan de spelregels van Google te houden zul je hoger ranken in Google.


Recente blog artikelen

28 maart
5 minuten
24 maart
5 minuten
17 maart
5 minuten

Zet de eerste stap in de juiste richting

Wil je weten hoe je sneller je resultaat bereikt? Vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact op.


"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ontvang het laatste nieuws van Go Online!

Wij versturen maximaal 1 keer per kwartaal een e-mail.