
6 redenen waarom de concurrentie je inhaalt op Google
Inhoudsopgave
Je hebt hard gewerkt aan je website en zag mooie resultaten in de zoekmachines. Jouw pagina’s stonden hoog in Google, en dat leverde je een stroom aan bezoekers en potentiële klanten op. Maar ineens zie je dat je concurrenten voorbij schieten en jouw positie innemen. Hoe kan dat? Wat doen zij anders? Hoe kom ik terug op mijn topposities? Geen stress! Wij horen deze vraag wekelijks en weten hoe jij weer terugkomt in de zoekresultaten.
In dit artikel gaan we het hebben over de zes grote factoren die de oorzaak kunnen zijn van een daling in posities en – nog belangrijker – hoe je hierop kunt inspelen.
1. SEO vraagt om een doorlopende strategie
SEO is geen eenmalige taak, maar een doorlopend proces. Terwijl jij misschien af en toe een paar pagina’s aanpast en hoopt op verbetering, investeren je concurrenten structureel in hun online zichtbaarheid. Ze werken samen met specialisten, optimaliseren continu hun website en passen slimme strategieën toe. Het verschil tussen af en toe aan SEO werken en een structurele aanpak is enorm. Websites die zich blijven ontwikkelen, worden door Google beloond met hogere posities en meer zichtbaarheid.
Onze tip: zie SEO niet als een eenmalig aandachtspunt op de agenda die eens in de zoveel tijd terugkomt. Maak er de nodige tijd voor vrij of schakel een SEO bureau in die met hun expertise doelgericht te werk kan gaan om jouw website te optimaliseren.

2. Relevante en actuele content maken het verschil
Content is en blijft king, maar alleen als die makkelijk leesbaar, relevant en waardevol is. Google houdt van nieuwe, goed gestructureerde content die perfect aansluit bij de zoekintentie van gebruikers. Misschien heb je ooit een paar sterke blogs geschreven die goed scoorden, maar als die content niet wordt bijgewerkt of aangevuld met nieuwe inzichten, verliezen ze hun kracht. Ondertussen zijn je concurrenten druk bezig met het creëren van diepgaande gidsen, informatieve artikelen en actuele pagina’s die beter aansluiten bij wat zoekers vandaag de dag willen weten. Een sterke contentstrategie zorgt niet alleen voor betere rankings, maar ook voor meer bezoekers en conversies.
Onze tip: houd met het schrijven van nieuwe content rekening met de EEAT voorschriften van Google. Hiermee maak je content die niet alleen goed aansluit bij de doelgroep, maar ook autoriteit uitstraalt! Een extra tip? Blijf je content up-to-date houden, zo laat je zien dat jij echt betrokken bent in jouw werkgebied en dat ziet Google graag.
3. Technische optimalisatie geeft je website een voorsprong
Een snelle, foutloze website die prettig werkt op alle apparaten is een must voor goede SEO. Google hecht enorm veel waarde aan technische prestaties. Laadt jouw website traag, bevat het kapotte links of is de mobiele ervaring niet optimaal? Dan loop je risico op lagere rankings. Websites die technisch goed in elkaar zitten, profiteren van hogere posities en betere gebruikerservaring. Een goed geoptimaliseerde website leidt tot meer verkeer, lagere bouncepercentages en uiteindelijk meer klanten.
Je ziet vaak een website aan de ‘voorkant’, de mooie opmaak, pagina’s, producten, etc. Het kan erop lijken dat dit allemaal goed staat zonder fouten, alleen vergeet niet dat er ook delen van de website zijn die niet altijd zichtbaar zijn. Hier kunnen ook fouten in zitten die de gebruiker niet ziet, maar Google wel en dat heeft een negatieve impact.
Hoe los je dit op? Dat is niet makkelijk als je weinig kennis hebt van techniek en de achterkant van je website. Wij gebruiken geavanceerde tools zoals SEMrush om deze fouten op te sporen en te verhelpen. Met de gratis tool PageSpeed van Google kan je wel een indicatie krijgen van de prestaties van je website.

4. Een sterk linkprofiel verhoogt je autoriteit
Backlinks – links van andere websites naar jouw site – blijven een van de krachtigste rankingfactoren. Maar niet alle links zijn gelijk. Waar je concurrent misschien bezig is met het verkrijgen van kwalitatieve, relevante backlinks van betrouwbare bronnen, sta jij mogelijk stil of heb je links van lage kwaliteit. Een sterk linkprofiel zorgt voor meer autoriteit en betere posities in Google. Hoe meer waardevolle websites naar jou verwijzen, hoe meer vertrouwen zoekmachines in jouw website krijgen. Dit vertaalt zich in een betere vindbaarheid en meer organisch verkeer.
Pas op! We willen je niet afschrikken, maar als linkbuilding niet goed wordt gedaan kan het je hele domein om zeep helpen. Linkbuilding is een grijs gebied in de wereld van SEO en Google straft slechte linkbuilding keihard af. Wij doen dit alleen op een organische manier met websites die daadwerkelijk verkeer ontvangen. Twijfel je of je dit zelf goed kunt doen? Overweeg dan serieus om linkbuilding uit te besteden.
5. Inspelen op zoekintentie zorgt voor betere resultaten
Zoekwoorden alleen zijn niet genoeg. Google wil dat websites exact aansluiten bij wat gebruikers zoeken. Je concurrent begrijpt misschien beter hoe de zoekintentie van hun doelgroep in elkaar zit en optimaliseert content niet alleen voor zoekwoorden, maar ook op gebied van gebruikservaring en conversie. Denk aan heldere, aantrekkelijke content, een logische navigatie en een naadloze gebruikerservaring, dit staat ook bekend als Helpful Content. Websites die perfect aansluiten op de behoefte van hun bezoekers, worden beloond met hogere rankings, meer bezoekers en een hogere conversie.
Hoe kom je achter de zoekintentie? Jij bent op dit gebied de expert en kent je doelgroep als geen ander. Bedenk voordat je content voor een pagina gaat schrijven goed wat staat er op de pagina en waar zou mijn doelgroep zoeken om hieruit te komen. Het antwoord op die vragen moet je in de content verwerken, zo sluit jouw tekst helemaal aan met de zoekintentie.

6. Google Core Updates beïnvloeden je ranking
Google voert regelmatig Core Updates uit, waarbij de manier waarop websites worden beoordeeld verandert. Tijdens zo’n update kijkt Google opnieuw naar welke websites de meest waardevolle en relevante informatie bieden. Dit kan ervoor zorgen dat de posities in de zoekresultaten flink fluctueren. Websites die al een sterke SEO-basis hebben en inspelen op de nieuwste richtlijnen, kunnen profiteren van deze updates en hun zichtbaarheid vergroten. Daarentegen kunnen websites die niet up-to-date zijn of zich te veel richten op verouderde SEO-tactieken dalen in de rankings. Het is dus essentieel om constant in te spelen op deze veranderingen en je SEO-strategie up-to-date te houden.
Hou de updates in de gaten. In het Google Search Status Dashboard kan je altijd vinden of Google nieuwe updates heeft uitgebracht.
Investeer in SEO en blijf je concurrentie voor
SEO is een race zonder finishlijn. Het verschil tussen een website die groeit en een website die stilstaat, zit in de strategie, de uitvoering en de constante optimalisatie. Wil je niet alleen je concurrentie inhalen, maar ook duurzaam aan de top blijven? Dan is een structurele en professionele SEO-aanpak noodzakelijk.
Wil je voorkomen dat je concurrentie je nog verder voorbij racet? Neem vandaag nog contact met ons op. We helpen je niet alleen terug naar de top, maar zorgen ervoor dat je daar blijft en het maximale uit je online aanwezigheid haalt.