Google Statistieken 2021: hoeveel procent gebruikt Google?
Inhoudsopgave
Google is de grootste zoekmachine van de wereld. Google LLC is het bedrijf achter deze website en is opgericht door Larry Page en Sergey Brin. Het bedrijf telt 85.050 medewerkers en het hoofdkantoor is gevestigd in Mountain View, Californië. Op 19 augustus 2004 werd het bedrijf beursgenoteerd. Google is op 4 september 1998 in de VS opgericht en had in 2020 een omzet van maar liefst 181,69 miljard dollar.
Ben je geïnteresseerd in de belangrijkste feiten en statistieken van Google? In dit artikel hebben we ze kort samengevat. Over deze punten lees je hieronder meer:
- De belangrijkste Google statistieken van 2021
- Google.com: de meest bezochte website
- Wat zijn de statistieken van Google.nl?
- Google domineert de zoekmachine markt
- Hoeveel zoekopdrachten verwerkt Google per dag?
- Het aantal zoekopdrachten in Google via een mobiele telefoon
- Wat is het meest gebruikte zoekwoord in Google?
- Hoe vaak gebruiken we Google?
- Hoe belangrijk is een toppositie in Google?
- Google Trends in Nederland
- Conclusie
De belangrijkste Google statistieken van 2021
- De zoekmachine heeft 92,18% van het marktaandeel vanaf juli 2019.
- Google verwerkt meer dan 3,5 miljard zoekopdrachten per dag.
- Het meest gezochte woord? Youtube.
- 84% van de gebruikers gebruikt Google 3 keer per dag of vaker.
- Van de (product) zoekopdrachten begint 46% op deze zoekmachine.
- 90% van de gebruikers klikt op de eerste paar resultaten in Google.
- 23% van alle websitebezoeken start in een zoekmachine.
Bron: Oberlo
Google.com: de meest bezochte website
Het zal geen verrassing zijn dat Google.com de meest bezochte website is. Om dit in een cijfer uit te drukken: Google.com werd in 2020 maar liefst 60,49 miljard keer per maand bezocht.
Elke dag vertrouwen miljarden gebruikers op Google om hun dagelijkse zoekopdrachten uit te voeren. Maar uit welke landen komen de meeste bezoekers? De Verenigde Staten staan met stip op één. De top vijf ziet er als volgt uit:
- Verenigde Staten: 26,75%
- Brazilië: 4,48%
- India: 4,33%
- Verenigd Koninkrijk: 4,08%
- Japan: 3,83%
Van dit verkeer is zo’n 8,6% afkomstig van mensen die googlen op, jawel, de term ‘Google’.
Wat zijn de statistieken van Google.nl?
Google.nl, de Nederlandse variant, heeft tot nu toe 96,14 miljoen bezoekers aangetrokken. De gemiddelde sessieduur is 00:07:49, er worden 14.97 pagina’s per bezoek aangedaan en er is een bounce rate van 23,08%.
Uiteraard wordt Google.nl het meest gebruikt in Nederland (92,94%). Toch wordt de Nederlandse pagina ook elders gebruikt: 1,79% van de bezoekers komt uit België en 0,85% uit Duitsland. Ook verder van huis wordt Google.nl gebruikt: Amerikanen gebruiken het in 0,48% van de gevallen en de Engelsen in 0,38%.
Google domineert de zoekmachine markt
Aangezien Google de meest bezochte website ter wereld is, zal deze volgende statistiek niet al te verrassend voor je zijn. Vanaf juli 2019 heeft Google 92,18% van het marktaandeel in handen (Statcounter, 2019). Google domineert daarmee de zoekmachinemarkt.
Om dit cijfer in perspectief te brengen vergelijken we het met andere populaire zoekmachines. Bing heeft 2,32% van het marktaandeel, gevolgd door Yahoo! met 1,6%. Zowel Baidu als Yandex bezitten elk minder dan 1% van het totale marktaandeel.
Sinds de introductie in 1997 heeft Google Search het de overige zoekmachines moeilijk gemaakt om hetzelfde niveau te bereiken en ook in het afgelopen decennium heeft Google een hoog marktaandeel weten te behouden. Het grootste deel van de inkomsten is afkomstig uit advertenties, maar in de loop van de tijd zijn daar ook e-mail, productiviteitstools, mobiele apparaten en andere ondernemingen bijgekomen. Dankzij deze combinatie haalde Google in 2020 maar liefst 181,69 miljard dollar aan omzet (Statista).
Hoeveel zoekopdrachten verwerkt Google per dag?
Google verwerkt een grote hoeveelheid zoekopdrachten per dag. Elke seconde voeren we zo’n 40.000 zoekopdrachten uit via de zoekmachine. Dat zijn 3,5 miljard zoekopdrachten per dag en 1,2 biljoen zoekopdrachten per jaar.
Hoe is dit sinds het ontstaan van Google veranderd? In 1998 verwerkte de website meer dan 10.000 zoekopdrachten per dag. Ditzelfde aantal verwerkte Google eind 2006 86.400 keer zo snel. Per seconde passeerden toen dezelfde 10.000 zoekopdrachten de revue. In minder dan een decennium veranderde Google van een anonieme speler tot een integraal onderdeel van het dagelijkse leven van zoekers over de hele wereld.
Bron: Internetlivestats.com
Het aantal zoekopdrachten in Google via een mobiele telefoon
Tegenwoordig wordt er meer via mobiel gezocht dan op een desktop. Op dit moment gebruikt 89% van alle Nederlandse desktop gebruikers Google als zoekmachine. Dit percentage is op mobiel veel hoger. Het marktaandeel van Google is op mobiel namelijk ruim 98%!
Bron: Statscounter
Wat is het meest gebruikte zoekwoord in Google?
Benieuwd naar het meest gebruikte zoekwoord wereldwijd? In 2021 was dit ‘Youtube’ met een zoekvolume van maar liefst 1,3 miljard! Het zoekvolume laat zien hoe vaak er per maand op een bepaald zoekwoord wordt gezocht in Google.
Uit een onderzoek van maar liefst 9,5 miljard zoekwoorden ontstond de onderstaande top 10 van meest gebruikte zoekwoorden:
- Youtube (1,361,079,416 zoekvolume)
- Facebook (1,204,988,365)
- Google (616,128,363)
- Gmail (539,374,260)
- Whatsapp web (500,011,833)
- Amazon (401,920,785)
- Hotmail (330,586,433)
- Netflix (279,463,743)
- Translate (260,783,879)
- Traductor (246,467,637)
Omdat de zoekvraag op veel zoekwoorden van maand tot maand fluctueert, zijn bovenstaande cijfers jaarlijkse gemiddelden.
Bron: Ahrefs.com
Hoe vaak gebruiken we Google?
Zonder zelfs maar naar deze statistiek te kijken, weten we dat we echt afhankelijk van Google zijn. Meerdere keren per dag wenden we ons tot de zoekmachine om onze vragen voor ons op te lossen. Om precies te zijn: 84% van de gebruikers gebruikt Google 3 keer per dag of vaker. (Moz, 2019).
Google heeft de afgelopen jaren veel veranderingen ondergaan. Zo zijn er veel verschillende, nieuwe componenten geïntroduceerd waarmee zoekopdrachten nóg sneller beantwoord worden. Featured Snippets of Knowledge Panels zijn hier voorbeelden van. Ook geeft Google betere resultaten voor het zoeken naar video’s of afbeeldingen en ging de zoekmachine een stap verder met de introductie van de vakken ‘Mensen vragen ook…’. Hiermee krijgen zoekers andere vragen te zien die mogelijk relevant voor hen zijn.
Hoe belangrijk is een toppositie in Google?
Daarnaast blijkt dat 60% van de mobiele gebruikers klikt op de eerste twee of drie zoekresultaten die ze zien. Hiermee wordt bevestigd dat organische rankings ertoe doen. De belangrijkste reden waarom je hoger wilt ranken, is om de zichtbaarheid voor gebruikers te vergroten. Vooral als je een bedrijf bent, moet je ernaar streven om op de eerste pagina van Google te staan.
Google Trends in Nederland
Met Google Trends wordt achterhaald wat trending was in een bepaalde periode binnen een land. Hieronder een selectie van de belangrijkste trends van 2020 in Nederland.
De top 5 zoekopdrachten:
- Coronavirus
- RIVM
- Verkiezingen Amerika
- Coronavirus Nederland
- Snappet
De top 5 wat is een..?:
- Wat is een lockdown?
- Wat is een pandemie
- Wat is een koppelwerkwoord?
- Wat is transgender?
- Wat is een zelfstandig naamwoord?
De top 5 waarom…?:
- Waarom zijn cornflakes uitgevonden?
- Waarom hamsteren we WC-papier?
- Waarom hangt vandaag de vlag uit?
- Waarom heet het coronavirus?
- Waarom is de lucht blauw?
Bron: Google Trends Nederland
Top-10 trending zoekopdrachten 2021 in Nederland
Google houdt ieder jaar bij waar gebruikers naar zoeken. De onderstaande top trending zoekwoorden betekent volgens Google niet dat het ook meteen de meest gezochte zoekwoorden zijn. Het geeft weer waar “opvallend veel meer naar gezocht is dan een jaar geleden”, staat in het bericht van Google.
- Peter R. de Vries
- EK 2021
- Stemwijzer
- Avondklok
- Testen voor toegang
- Sneeuwradar
- Olympische Spelen
- Iphone 13
- Nelson Valkenburg
- WhatsApp storing
In vergelijking met dit jaar zijn in 2020 veel corona-gerelateerde onderwerpen trending. “Coronavirus” en “RIVM” voerden toen de lijst aan. Het werd gevolgd door de “Amerikaanse verkiezing” en de basketballegende “Kobe Bryant” die omkwam bij een helikoptercrash.
Conclusie: hoe belangrijk is Google?
Het is duidelijk dat Google de zoekmarkt overweldigend blijft domineren. Dat betekent echter niet dat andere zoekmachines genegeerd moeten worden. Zoekmachines zoals Bing, Baidu en anderen blijven aan belang winnen. Daarom is het voor marketeers belangrijk om andere zoekmachines in gedachten te houden om zich op niche doelgroepen te kunnen richten. Daarnaast hebben platforms als Facebook en Amazon door de jaren heen hun groei behouden. Inzicht in de zoektrends van Google kan voor marketeers deuren openen om hun CTR’s en conversieratio’s te verbeteren.
Heb je opmerkingen bij deze statistieken? Of heb je statistieken die nog niet in deze lijst staan? Stuur dan een mailtje naar shiva@goonline.nl en je krijgt van mij persoonlijk antwoord.