Hotjar: aan de slag met conversie optimalisatie (CRO)

Gepubliceerd: 01 oktober 2023
Bijgewerkt: 08 december 2023
Leestijd: 10 minuten

Inhoudsopgave

In de digitale wereld van vandaag spelen websites een cruciale rol voor bedrijven en organisaties. Het is dus van vitaal belang dat deze optimaal functioneren en gebruikers een naadloze ervaring bieden. Hier komt Hotjar in beeld, een tool die gedetailleerde inzichten en analyses over website gebruik verschaft. In dit artikel nemen we je mee in wat Hotjar is, welke functies het biedt en hoe jij dit kunt toepassen voor jouw website.


Wat is Hotjar?

Hotjar is een analysetool die website-eigenaren helpt om het gedrag van gebruikers op hun website te begrijpen en analyseren. Het biedt heatmaps die visualiseren waar gebruikers het meest klikken en hoe ze door pagina’s scrollen, sessie-opnames om interacties van gebruikers te observeren, en enquêtes om directe feedback te verzamelen. Deze inzichten stellen bedrijven in staat om hun website te optimaliseren, de gebruikerservaring te verbeteren, en conversies te verhogen.


Inzicht in gebruikersgedrag

Het begrijpen van het gedrag van de gebruiker is een essentiële stap bij het optimaliseren van een website. Hotjar maakt dit mogelijk door real-time gegevens en feedback van gebruikers te leveren. Zo kunnen bedrijven snel en efficiënt aanpassingen maken op basis van daadwerkelijke gebruikerservaringen, in plaats van aannames.

Met de inzichten die Hotjar biedt, kunnen bedrijven niet alleen zien waar gebruikers klikken, bewegen en scrollen, maar ook begrijpen waarom ze bepaalde acties uitvoeren. Dit begrip van intenties en motivaties is van onschatbare waarde bij het verfijnen van de gebruikerservaring.


Heatmaps en hun significante rol

Een van de kenmerkende eigenschappen van Hotjar zijn de heatmaps. Deze kleurrijke visualisaties geven aan welke delen van een webpagina het meest worden bekeken en interactie ontvangen. De warmere kleuren duiden op gebieden met meer interactie, terwijl koelere kleuren minder interactie aangeven.

Heatmaps zijn bijzonder handig voor het identificeren van gebieden op een pagina die gebruikers mogelijk verwarren of frustreren. Wanneer deze punten van frictie zijn geïdentificeerd, kunnen bedrijven hun design of content aanpassen om de gebruikerservaring te verbeteren en conversies te verhogen.


Sessie-opnames: de interactie visualiseren

Sessie-opnames zijn een andere krachtige functionaliteit van Hotjar. Hiermee kunnen bedrijven daadwerkelijke interacties van gebruikers op hun website bekijken. Dit stelt hen in staat om de gebruikers reis (customer journey) te visualiseren en te begrijpen waar en waarom gebruikers mogelijk afhaken.

Deze feature is van essentieel belang voor het onthullen van onvoorziene obstakels die gebruikers tegenkomen. Het elimineren van deze obstakels kan leiden tot een toename in de tevredenheid van de gebruiker en de conversieratio.


Feedback en enquêtes: communicatie met gebruikers

Naast het visualiseren van gebruikersgedrag stelt Hotjar bedrijven ook in staat om directe feedback en meningen van gebruikers te verzamelen. Via enquêtes en feedbacktools kunnen gebruikers hun ervaringen, wensen en frustraties delen.

Deze directe communicatie met gebruikers is cruciaal voor het bouwen van een website die aan de verwachtingen en behoeften van de doelgroep voldoet. Deze feedback kan een schat aan informatie opleveren en bedrijven in staat stellen om de dienstverlening continu te verbeteren.


Voor- en nadelen van Hotjar

Voordelen van Hotjar:  • Gebruikersinzichten: Hotjar biedt diepgaande inzichten in gebruikersgedrag, waardoor website-eigenaren knelpunten en verbeterpunten kunnen identificeren.

  • Visualisatie: Met functies zoals heatmaps en sessie-opnames kunnen gebruikers interacties visueel begrijpen, wat helpt bij het maken van geïnformeerde beslissingen.

  • Gebruiksgemak: Hotjar is gebruiksvriendelijk en vereist geen technische kennis, wat het toegankelijk maakt voor een breed publiek.

  • Directe Feedback: Door middel van enquêtes en feedbacktools kunnen bedrijven direct communiceren met hun gebruikers en hun meningen en wensen verzamelen.

  • Conversie-optimalisatie: De inzichten verzameld via Hotjar kunnen worden gebruikt om de gebruikerservaring te verbeteren en conversieratio’s te verhogen.


Nadelen van Hotjar:  • Privacykwesties: Gebruikers kunnen bezorgd zijn over hun privacy vanwege de sessie-opnamefunctie, ook al anonimiseert Hotjar persoonlijke informatie.

  • Gegevensbeperkingen: Hotjar biedt soms beperkte historische data, afhankelijk van het abonnementsniveau, wat de analyse kan beperken.

  • Niet volledig Accuraat: Heatmaps en sessie-opnames kunnen soms een vertekend beeld geven als ze niet worden gecombineerd met andere gegevens en inzichten.

  • Prijs: Voor kleine bedrijven of individuele gebruikers kunnen de kosten voor de premium versies van Hotjar een belemmering vormen.

  • Schaalbaarheid: Hoewel Hotjar geschikt is voor kleine tot middelgrote bedrijven, kan het minder effectief zijn voor zeer grote websites of bedrijven met geavanceerdere behoeften.


Wat zijn de kosten van Hotjar?

Hotjar hanteert verschillende abonnementen, variërend van gratis tot en met €171 per maand. Het mooiste aan deze tool is dat er een gratis versie is, deze versie zal ook altijd gratis blijven, aldus Hotjar. Deze gratis versie is voor kleine bedrijven en website afdoende, wil je net wat meer en werk je als bureau actief aan conversieoptimalisatie dan zul je eerder naar een Plus of Business abonnement gaan. Als SEO bureau gebruiken wij het Plus abonnement, met name omdat we hiermee wat dieper in de cijfers kunnen kijken, historische data kunnen inzien en uitgebreidere analyses kunnen maken.


Hotjar wel of niet gebruiken?

Het gebruik van analysetools zoals Hotjar is onmisbaar in deze steeds meer digitaliserende wereld. Hotjar gaat verder dan traditionele analysetools en biedt diepgaande inzichten in het gedrag en de ervaringen van gebruikers. Door de combinatie van heatmaps, sessie-opnames en directe gebruikersfeedback, stelt Hotjar bedrijven in staat om hun websites continu te optimaliseren en aan te passen aan de behoeften van hun doelgroep.

Dus als je als website eigenaar of bureau meer met conversie optimalisatie wilt doen en meer omzet wilt realiseren, zul je met Hotjar een goede eerste stap zetten! Uiteindelijk valt of staat het met wat je doet met de inzichten die je haalt uit een dergelijke tool.


Gerelateerde artikelen

7 december
10 minuten
3 mei
8 minuten
3 april
3 minuten
21 maart
5 minuten

Zijn wij een match?

Benieuwd of wij een match zijn? Doe de test! Wij werken uitsluitend voor bedrijven met een duidelijke conversiedoel en ambitie om online te groeien. Om te achterhalen of wij een match zijn hebben we een test ontwikkeld. De test bestaat uit een aantal vragen en duurt niet langer dan een paar minuten om in te vullen. 


Heeft jullie website een duidelijk conversiedoel?
Maandelijks investeren in SEO en CRO helpt mijn bedrijf vooruit.
Wij zijn op zoek naar een bureau voor een duurzame samenwerking.
Wij zijn op zoek naar echte specialisten en niet naar een full service bureau.
Wij hechten waarde aan een pragmatische aanpak en transparantie (hands-on mentaliteit).

Ontvang het laatste nieuws van Go Online!

Wij versturen maximaal 1 keer per kwartaal een e-mail.